Pritožba in pojasnilo

Na naš e-naslov smo prijeli pritožbo oz. vprašanje, ki ga skupaj z odgovorom objavljamo spodaj. Žirija vam bo na voljo tudi na pogovorenih projekcijah, zato vas nagovarjam, da zanjo pripravite vprašanja, na primer o nagradah, ocenjevanju in seveda o tem, kako so videli vaš film. Prepovedanih tem ni, tako da ne smete imeti nobenih zadržkov.

——————————————

Spoštovani, pri pregledu prijavljenih in nominiranih filmov na festivalu Videomanija 2015 smo ugotovi, da nekateri nominirani filmi niso v skladu z razpisnimi pogoji saj smo opazili, da je mentor in žirant ista oseba. Glede na Razpisne pogoje (glej spodaj) lahko zaključimo, da takšna žirija in izbor nominiranih filmov ni v skladu z samim potekom žiriranja. Citiram:

Potek žiriranja

Žirija pogleda vse prijavljene filme, razen tistih, ki jih je zaradi neupoštevanja pogojev festivala zavrnil selektor. Najpogosteje so zavrnjeni filmi, ki so predolgi ali pa so pri njihovem nastanku sodelovali profesionalni ustvarjalci.

V vaši domeni je kaj boste glede tega ukrenili, vendar vas opozarjamo, da bomo o tem obvestili medije. Prosim, da nas obveščate glede nastale situacije.

Lepo vas pozdravljamo,

——————————————

Spoštovani,

hvala za opozorilo in za priložnost, da situacijo pojasnim in odpravim pomisleke.

Škoda, da niste navedli filma, da bi bili popolnoma prepričani o čem govorimo, ampak kolikor je meni znano, je sporen samo film Zveza, pri katerem je bil mentor Boštjan Miha Jambrek.

Verjetno veste, da ima naš festival dve ločeni žiriji, eno odraslo in eno mladinsko. Nominirane filme tako določita obe žiriji, vsaka svoje favorite. In v tem primeru se je zgodil slučaj, da je bil film Zveza predlagan s strani mladinske žirije, na katero odrasla žirija nima nobenega vpliva.

Lahko še pojasnim, da se v odrasli žiriji mentorji izvzamejo iz diskusije o filmih, pri katerih so sodelovali. Dejstvo je, da če v žirijo ne povabimo aktivnih mentorjev, potem izgubimo pomemben glas ali vidik žiranta, ki je realno udeležen v procesih, ki jih ocenjuje. Ta percepcije se nam zdi nujna za celostno presojo filmov. Kot sem že rekel, žirant se v tem primeru izključi iz diskusije, situacijo pa nadzira selektror. V realnosti se celo pogosteje zgodi, da so taki filmi vsaj malo zapostavljeni, ker jih nihče noče preveč zagovarjati oz. imajo enega zagovornika manj.

Če je ša kakšna sporna zadeva, sem vam na razpolago.

Pričujoč zaplet bom objavil na spletni strani, da se o situaciji lahko informirajo še ostali.

Lep pozdrav, selektor festivala, Miha Peče