Nagrade festivala Videomanija 2021

Tri enakovredne glavne nagrade

The Neverending Show


videogram

Avtor(ji): Janja Benedik

Kratki eksperimentalni film predstavlja človekovo spopadanje s pandemijo. Vidimo razkol, ki ga ljudje čutimo v sebi, ko primerjamo življenje pred virusom in zdaj. Prikaže našo prilagodljivost na težke življenjske razmere in nenehen cikel ovir, ki jih mora človeštvo premagati (in vselej jih res premaga). To nam daje občutek, kot da je stvarnost televizijska serija, naša življenja pa so le kolateralna škoda. Dogodki v filmu so prepuščeni tudi lastni interpretaciji. Kako ga razumeš ti?

Utemeljitev žirije

Je likovno izčiščen film, ki na duhovit način obravnava resno temo. Temo večnega vračanja človekove družbene odtujenosti, politične in medijske manipulacije in posameznikove brezbrižnosti do sveta. Film to pove na sugestiven način brez besed, s tehniko premišljenega in simbolno močnega kolažiranja. Ritem podob in zvočnega ozadja ustvarja kontrapunkt človeške osamljenosti in dogajanja, ki ga ne obvladujemo. Janji Benedik je uspelo ustvariti aktualen, sodoben, hudomušen in hkrati kritičen kalejdoskop sveta, ki se spreminja v semenj ničevosti.

Zakaj


videogram

Avtor(ji): Lina Horvat

Film nas popelje skozi tako imenovano eksistencialno krizo, s katero se nas sooči velika večina ljudi vsaj enkrat v življenju. V filmu se skriva tudi nekaj družbenokritične simbolike in prikazov osamljenosti. Zagotovo ni klasičen dokumentarec.

Utemeljitev žirije

Rad se šalim predvsem iz sebe, odkrito priznam svoje slabosti, je poudarek na časopisu, ki ga vidimo v filmu. Iz časopisnih naslovov so izrezane tudi animirane črke naslova Zakaj?, pa ime avtorice Line Horvat in njenih prijateljev, iz revij nas gledajo podobe politikov, zgodovinskih osebnosti, zmečkani koščki časopisnega papirja prekrivajo glave sošolcev na skupinski fotografiji. V filmu se pojavijo še plastične figurice, globus, šolske knjige, kontrolne naloge, kuščar in nekaj osebnih predmetov. Natančno odmerjeni posnetki ironično dopolnjujejo družbenokritično besedilo, s katerim avtorica ošvrkne privilegirano človeško vrsto, odnose v družbi, celotno zgodovino sveta … vse tja do uničenja našega osončja. In nam v slogu omenjenega naslova veliko pove tudi o sebi, o univerzumu najstnice iz hiše v majhni skrivnostni vasici, prostoru za prikrajšane in nesrečne, na obrobju Slovenije.

Razred


videogram

Avtor(ji): Lan Časar, Žanmark Čeh

Snemalna ekipa se je podala v Ljutomer, da bi posnela dogajanje na LJUTOMERSKI GIMNAZIJI BALTAZARJA TOMŠIČA (LGBT), kjer spremljajo vsakdanje dogodivščine dijakov 4. letnika.

Utemeljitev žirije

Na ljutomerski gimnaziji Baltazarja Tomšiča, LGBT gimnaziji, spremljamo življenje najboljšega razreda na šoli. Je pravzaprav razred, ki ima vse to, kar imajo tudi drugi razredi: izrazite, karakterno zanimive posameznike, ljubezenske težave in zaplete in tudi intimno intenziven odnos z učiteljem. Vse to, kar prepoznavamo kot del običajnega šolskega vsakdana, je v najboljšem razredu na šoli duhovito sprevrnjeno, izrazno poudarjeno, resnicoljubno in iskreno pokomentirano in v celoti pregneteno s humorjem in ironijo: ponosen in predan predsednik razreda, fanatičen častilec lika velikega Baltazarja Tomšiča, svojo neuslišano zaljubljenost rešuje s poezijo in pismom, ki pride do napačnega naslovnika. Razredni matematični genij je brezbrižnež in ciničen komentator dogajanja. Profesor svojega poklica pravzaprav ne mara in tudi ljubitelj glukoze in saharoze nam tiho sporoča, da ni na pravem mestu … Scenarij nas drži v napetosti in smehu vse do konca. Glavni igralec je odličen: živ, sugestiven, izrazno raznolik in prepričljiv v neposrednosti. Vsi ostali igralci s stilizirano karakterno igro to le še podčrtujejo.
Kamera je dokumentarna, živa, dinamična, v neprestanem približevanju in oddaljevanju. To živost ritmično ustavljajo statični posnetki komentarjev intervjuvancev. Občutek, da dogajanje poteka necenzurirano in da smo sami priča snemanju, poudarja mikrofon, ki nastopa kot alter ego celotnega snemanja.
Film Razred je inteligenten, humoren, ironičen in vizualno zanimiv potret razrednega dogajanja.

Nagrada Ne me sekirat!

Velika noč


videogram

Avtor(ji): Elitni Gorenjski Bebci

Tokrat velikonočnega zajčka nadomesti angel varuh, ki obišče lokalnega grešnika in ga obdari s poslastico iz gospodovih vrtov.

Utemeljitev žirije

V zabavni ‘stoner’ komediji mladenič doživlja svojo veliko noč, v kateri se mu prikaže odrešenik, ki mu da to, kar si trenutno najbolj želi. Skupaj opazujeta apokalipso, dokler v filmu ne pride do presenetljivega obrata in zaključka.
Film je odlično strukturiran, zrežiran in posnet. Kadriranje je odlično, prav tako uporaba naravne svetlobe in posebnih učinkov. Tudi montaža, igra in zvočna oprema so na visokem nivoju. Polno je duhovitih detajlov na temo zadevanja in za to potrebnih pripomočkov, obenem pa film ne izpade kot promocija tovrstnih praks, izogne pa se tudi moraliziranju. Gledalec naj si misli svoje.