Priznanja državnega tekmovanja Videomanija 2022

Zlato priznanje

Srečko


videogram

Avtor(ji): Aleksander Cavazza

V filmu se, medtem ko sanjsko zadrema s slušalkami, Srečkotu povrneta sreča in upanje. Pesem slovenskega rap izvajalca Vazza mu pomaga najti svojo svobodo.

Your eyes…will always be in my heart


videogram

Avtor(ji): Gaja Marcola

Film govori o otroških travmah, ki ji jih je povzročil njen oče, kot mali deklici. V sedanjem svetu je zato prebudila v sebi strah do drugih moških, starejših in mlajših. Po zelo dolgem času končno zbere pogum in se sooči z novim fantom v njenem življenju v živo, iz oči v oči se gledata in v njej se nabira strah, trepet in radovednost, saj nikoli ni doživela pristnega občutka ljubezni s strani moškega. Končno se zraven njega sprosti in počuti malo bolj varno, ko fant naredi napako, katero ona obžaluje bolj kot on sam…

Vasja


videogram

Avtor(ji): Taja Podobnik

Vasja je zaljubljen v Jana, vendar njegov dvojnik, ki predstavlja njegovo ponotranjeno opresijo družbe do istospolno usmerjenih, tega nikakor ne odobrava. Zapleteta se v več prepirov in Vasja začne čutiti, da ga dvojnik tako duši in omejuje, da se ga mora rešiti.

Ljubezen?


videogram

Avtor(ji): Katjuša Peterka

V dokumentarnem filmu, ˝Ljubezen?˝ nam svoj pogled na doživljanje le-te predstavi znan slovenski pevec in pisec poezije, novinar in glasbenik, učiteljica glasbe, mlad kitarist, navihana prvošolka,… Doživljanje se skozi generacije spreminja, a še vedno je ljubezen, nekaj najlepšega kar nas povezuje.

Srebrno priznanje

Kolesar


videogram

Avtor(ji): Doroteja Drevenšek

Glavna tema filmskega eseja z naslovom Kolesar so kolesa. Kolo je beseda, ki ima več pomenov. Je ploščata priprava okrogle oblike, ki z vrtenjem omogoča gibanje vozila. Kolo poimenujemo tudi premet vstran. V naravi je primer kolesa pajek kolesnik, ki se “zloži” v obliko kolesa, da lahko zbeži sovražnikom. Kolo je tudi vozilo izumljeno v 19. stoletju. Najprepoznavnejša slovenska kolesarja sta Roglič in Pogačar. Najboljši kolesar pa sem jaz. Na kolesu se iz pešca preobrazim v kolesarja. Vedno hitreje drvim, srce močno utripa, dihanje je usklajeno z ritmom poganjanja. Vrtenje je najpomembnejše. Ne samo pri kolesarjenju, temveč tudi v vsakodnevnem bivanju. Kdor ne kolesari ne more razumeti kako lepo je in si je zato tudi sam kriv. Kaj pa je sploh cilj potovanja? Vse kar vem, je le to, da bom nekega dne ločena od svojega telesa in kolesa. Prav zato je pomembno, da do takrat čim več potujem in si ogledujem svet okoli mene. Morda najdem ob poti sopotnika, morda spremenim zgodovino sveta. Kdo bi vedel? Zakaj bi se torej ustavljala? Naužila se bom dirjanja in gledanja in vijuganja in vrtenja. Sebe, kolesc in tega planeta. In potem se bom reinkarnirala v pajka kolesnika.

Babi


videogram

Avtor(ji): Laura Sarafinov

Dokumentarni film o moji babi.

Marmelada


videogram

Avtor(ji): Lina Bensa

Mama najde marmelado, ki jo je babica naredila dan pred smrtjo in jo hoče odpreti. Hčerka Nika marmelade noče odpreti, saj je to zanjo spomin na babico, mama pa bi rada marmelado čimprej pojedla, ker ji je škoda hrano metati stran.

En Passant


videogram

Avtor(ji): Beno Kerčmar, Rebeka Kerčmar, Jakob Kerčmar

Dekle se celo jutro pripravlja na šahovsko partijo, ki jo bo igrala s fantom iz drugega konca mesta. Partija se konča z izenačenjem.

Juha


videogram

Avtor(ji): Lina Šoper Rijavec, Inti Dea Dramlić Černec, Zarja Arsenov

Zgodba, kjer se ena preprosta večerja s prijatelji izkaže za katastrofalno. Film je nastal na mladinski filmski delavnici Luksuz produkcije v Galeriji Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki.

Bronasto priznanje

Razlog akcijskih športov


videogram

Avtor(ji): Timi Leskovar

Film odkrije razloge, zakaj se ljudje ukvarjamo z akcijskimi oz. adrenalinskimi športi. Na začetku filma vidimo jutranjo rutino gl. lika, ki se odpravi v šolo. V šoli zaspi in preide v popolno stanje duha.

Plasti


videogram

Avtor(ji): Larisa Sinovčić, Karin Špeh, Kaja Obrez

Plesni abstraktni film o dekletu, ki se v temnem prostoru, lahko rečemo tudi njenih mislih, ozira na svoja pretekla občutja in lepe spomine v naravi ali nekje na nekih področjih, ki drugače ne bi obstajala, če mi kot ljudje ne bi obstajali.

Izgubljena v noči


videogram

Avtor(ji): Laura Štenkler, Maj Palik, Boštjan Božič

Zgodba govori o najstniški ljubezni o dekletu, ki je v resni zvezi s fantom. Na prvi dan faksa
spozna sošolko. Med šolskim letom postaneta zelo dobri prijateljici. Med njuno prijateljstvo
se vpletejo čustva.

Drawn


videogram

Avtor(ji): Asja Čebron, Alen Drolc

Kratek film v kombinaciji z animacijo s svinčnikom. Sanje med dolgočasnim poukom v šoli postanejo resnične.

Dandelion


videogram

Avtor(ji): David Malneršič

Vsakič, ko pohodiš regratovo lučko, se zaseje tisoč novih…

Golobi


videogram

Avtor(ji): Zigi Omerzel

Film je portret mesta, sledeč vzoru Dzige Vertova v ‘Možu s filmsko kamero’. Le da nam tu drugačnega pogleda na svet ne razkriva kino-oko, temreč oko tistih, ki, čeprav večinoma prezrti, zmeraj bdijo nad in med nami. Golobi in ulični glasbeniki skupaj krojijo zgodbo Ljubljane.

15 Let


videogram

Avtor(ji): Niko Žafran

Jan med iskanjem stvari, ki jih mora prepustiti banki zaradi svojih težav, najde stari USB iz leta 2007. Le kaj bi lahko bilo na njem? To odkrijemo v tem filmu.