Priznanja državnega tekmovanja

Zlato priznanje

An Apple A Day


Avtor(ji): Aleksander Cavazza

Kratki film, ki vzame znan pregovor dobesedno

On


Avtor(ji): Klavdija Košir

Starejši vdovec živi sam in premišljuje o življenju s pokojno ženo. Njene smrti ne more preboleti zlahka in ne mine dan, ko ne bi mislil nanjo. Vsakodnevno pripravi šopek cvetja in ga odnese ženi na grob. Pri kosilu pripravi jedilni pribor na mestu, kamor je žena vedno sedla k obedu. Njena oblačila in obutev so še vedno v omari. Postelja je postlana za oba. Spomin na ženo bo ostal, dokler se ji ne pridruži.

Frankovo naselje 13


Avtor(ji): Klavdija Košir, Lana Grošelj

Osrednja oseba se zdi nežen, uglajen in dopadljiv človek, opredeljuje ga ljubezen do domačih živali. Skozi filmsko zgodbo pa odkrivamo njegovo temno plat, ki je družbeno nesprejemljiva. Nastopajoči v vlogi zločinca deluje hladno, brezobzirno, človekovo življenje zanj nima vrednosti. Hkrati njegova drža in početje simbolizirata pridobitništvo in pogoltnost sodobne meščanske združbe. Značaj filmskega protagonista opredeljujejo samozadostnost, samovšečnost in pomanjkanje občutka za odgovornost.

Pompež


Avtor(ji): Klavdija Košir

Film predstavlja portret vaškega posebneža, njegov vsakdan v skromni propadajoči družinski hiši. Film izpostavlja naraščajočo družbeno neenakost. Sprašuje se, ali človeka nevredne razmere v sodobni Sloveniji res lahko sprejmemo kot realnost.

Živela si na rodi!


Avtor(ji): Dan Grabnar, Janez Janša

Kratki eksperimentalni film v minuti in pol naredi refleksijo moderne slovenske zgodovine. Upodobljeni govorci in politične persone zapojejo himno naroda s sončne strani Alp na skrajno kaotičen način. A skrajnost in kaotičnost kadrov nista zgolj naključje, ampak shema slovenske politične klime, ki je polarizirana, populistična, sovražna in vse prej kot jasna. Domoljubje, čast in svoboda slovenskega naroda so bili naše gonilo skozi osamosvojitev in naprej, pa vendar smo bolj nestabilni kot kadarkoli prej in se sprašujemo: Smo res dosegli, kar smo želeli?

Dedi gre na morje


Avtor(ji): Jakob Vogrinec

Dedi gre na morje je kratek dokumentarni film, ki prikazuje dedijev dopust na morju. Kamera ga spremlja na kaotičnem rojstnem dnevu pred dopustom, med vožnjo na dopust in na morju. Film z vzporedno montažo povezuje arhivske posnetke z dogajanjem na morju. V arhivskih posnetkih dedkovi družinski člani govorijo o svojih spominih nanj in o njegovih smešnih, nenavadnih navadah. V filmu avtor dobro ujame njegovo karakterno lastnost – zamišljenost, ki je lahko značilnost staranja.

V pričakovanju jutra


Avtor(ji): Ema Paš

Pred več kot enim mesecem smo zadnjič šli v šolo, zadnjič s prijatelji sedeli v najljubšem lokalu zraven lutkovnega gledališča, zadnjič šli v petek zvečer ven plesat. Zdaj smo ves čas doma, v istih prostorih, z istimi ljudmi, občutek za čas je izginil. Ne vem več, ali je od začetka karantene pretekel en teden ali eno leto. Vsakdanja opravila so v tem kontekstu postala bizarna. Živimo hkrati v poznanem in nepoznanem, to pa ustvari posebno tesnobo in občutek čudnega ter tujega, ki sem ga želela prikazati skozi svoj film.

Srebrno priznanje

Mat


Avtor(ji): Tim Luznar, Matija Valant

V šahu nepremagljivi vaški šef tolpe se pomeri s sebi enakim in pri tem tvega svoje dekle, kupček denarja in morda celo življenje.

Argo


Avtor(ji): Matija Gregorič

Kratki dokumentarni film o Argu prikazuje dogodke, ki so se v zapuščeni tovarni odvijali med letoma 2016 in 2017, ko je skupina ljudi tovarno vzela za svojo in v njej začela prirejati različne dogodke. Skozi film sledimo Argonavtu Mirku, ki razlaga o stvareh, ki so se dogajale takrat.

Lutka smrti


Avtor(ji): Timea Jelenovec

Kratki eksperimentalni film prikazuje srhljivo lutko, ki je del življenja najstnice; večkrat se ji prikazuje v spanju in si je ne more izbiti iz glave. Najprej se ji prikazuje v spanju, kot da jo hoče ubiti. Najstnica jo zaluča v smeti, saj misli, da bo s tem premagala strah in demonske sile. Vendar ji lutka vseeno ne da miru in se ji prikazuje tudi, ko se odpravlja pod prho. Filmček se konča z umorom najstnice, ne ve pa se, ali jo je ubila lutka ali kdo drug.

Aprilski sneg


Avtor(ji): Maja Krvina

Sneg v aprilu je zadnje čase vse bolj pogost pojav. Včasih je bil sneg zimska reč, saj se je pojavljal predvsem v zimskih mesecih. V zadnjih letih pa ni več tako. Sneg je prisoten tudi spomladi, pozimi pa ga je vedno manj.
Nihče pa ne ve, zakaj … Je to le nekaj naravnega? Ali smo to zakrivili sami? Odgovora najbrž ne bomo poznali nikoli.
(V filmu je bila uporabljena glasba Erika Satieja Gymnopedies.)

Jules Verne: V 80 dneh okoli sveta


Avtor(ji): Gaja Rejec, Tonja Hladnik, Tereza Hladnik

Film je posnet po romanu Julesa Verna. Urejen, natančen in predvidljiv angleški gospod Philleas Fogg s svojimi prijatelji iz kluba Reform sklene stavo, da bo prepotoval svet v 80 dneh. Na potovanju skupaj s svojim služabnikom spoznava različne kulture, pokrajine, mesta in celotno družbo. Potovanje je polno pripetljajev in nepričakovanih dogodkov ter zapletov.

Dvojina


Avtor(ji): Lana Grošelj

Želela sem posneti kratek film, v katerem sta v ospredju dve dekleti. Predvsem sem hotela prikazati njuno lepoto, sarkazem, intimnost in nežnost. Nisem si ravno začrtala, kaj je smisel filma, saj sem hotela, da si vsak predstavi neko svojo zgodbo. Nekateri si bodo predstavljali, da mogoče prikazuje razmerje med dvema dekletoma, ki sta istospolno usmerjeni. Ali pa boginji lepote, ki se zabavata v svojem raju … Pri snemanju sem hotela zajeti čimbolj zanimive kadre in se poigravala s snemanjem v ogledalo.

Karantena


Avtor(ji): Matija Gregorič

Kratki film predstavlja dan, preživet v karanteni.

Nekega pomladnega večera


Avtor(ji): Neža Vadnjal

Film je posnet v enem večeru. Je prehod iz prebujajoče se narave, polne svežine in svetlobe, v mesto, ki je v prihajajoči noči prazno in mrtvo. Sliko spremlja branje pisma vsem, ki jih v mesecu najbolj zaostrene karantene nisem mogla videti. Film na koncu preklopi name, na avtorico pisma, ko sama v noči sedim za mizo in dokončam pismo.

2020 ur


Avtor(ji): Amadej Sinko Taufer

Film prikazuje moje življenje v karanteni. Predvsem vsakdanjo rutino in enakost vsakdana.

Časa je zmanjkalo


Avtor(ji): Medina Baskar Weber

Ideja za naslov kratkega filma se je porodila ob pogledu na zaslon Samsunovega telefona, na katerem se ob izteku časovnika izpiše »Časa je zmanjkalo«, kar je verjetno rezultat mehanskega prevajanja z google prevajalnikom ali podobnim programom. Čas se ob znaku torej ne izteče, ampak ga »zmanjka«.
Film se loteva kompleksnosti iztekanja, odtekanja, izginjanja in povračanja časa, kot so ga mojstrsko ujeli režiserji od Fritza Langa do Christopherja Nolana. Gre za kolaž črno-belih in barvnih insertov, ki osvetljujejo tako linearni čas starega grškega boga Kronosa kot trenutek možnosti, ki ga odpira mladi polbog Kairos.
Mojstrstvo režiserjev je izposojeno, snov pa je, če povzamemo Pascala, razporejena na novo. Izbrana glasba – Pink Floydov Time – poudarja ritem tiktakanja mehanske ure kot tudi utripa človeškega srca. Na izbiro naslova je vplivalo tudi gibanje Time is up, aktualno v času nastanka kratkega filma, ki je zagon dobilo prav v filmski industriji.

Razdalja


Avtor(ji): Vid Mavrič

Osnovna ideja filma je bila predstaviti rutinskost mojega vsakdana med epidemijo Covid-19.
Fokus je RAZDALJA med posameznikom in preostalo družbo, ki je bila predstavljena z osamelimi ulicami, pokrajino ter zvokom, ki ne vključuje človeškega govora, temveč le zvoke narave in glasbo. Ta ima v trenutni situaciji zame velik pomen in je ena izmed stvari, ki me najbolj razveseljuje, kar je predstavljeno s spremembo vzdušja celotnega filma po vklopu radia. Film po 1:03 postane bistveno bolj živahen, življenje pa dobi večji pomen.
Vožnja s kolesom, ki je sicer ena izmed mojih vsakodnevnih dejavnosti, v filmu predstavlja razočaranje/obup, umik/pobeg iz realnosti in osamelost.

Bronasto priznanje

Naslov filma Avtor(ji)
Mat Tim, Matija Luznar, Valant
An Apple A Day Aleksander Cavazza
Argo Matija Gregorič
Slutnja Saša Kerle
Ptica Nikita Petrić
Brezvetrje Lana Kolar
Way to cope Timea Jelenovec
Lutka smrti Timea Jelenovec
Aprilski sneg Maja Krvina
Rdeča nit Laura Sarafinov
Gozdni fant intervju Manca Rozman
On Klavdija Košir
Frankovo naselje 13 Klavdija, Lana Košir, Grošelj
Pompež Klavdija Košir
Samoizolacija Zala Berk
Na Robu Jaka, Bine Vidmar, Cvetković
Živela si na rodi! Janez, Dan Janša, Grabnar
Jules Verne: V 80 dneh okoli sveta Gaja, Tonja, Tereza Rejec, Hladnik, Hladnik
Dedi gre na morje Jakob Vogrinec
Dvojina Lana Grošelj
Love app Gašper Škorja
Križanke niso naprodaj Neža Jankovič
Karantena Matija Gregorič
Nekega pomladnega večera Neža Vadnjal
2020 ur Amadej Sinko Taufer
Trailer: COVID-19; Ostani doma Nika Atanasovski
Korona v naravi Jaka Selaković
Kruh Ana Bizjak
Časa je zmanjkalo Medina Baskar Weber
Razdalja Vid Mavrič
Kontrasti 2020 Leon Kokošar
V pričakovanju jutra Ema Paš