Priznanja državnega tekmovanja Videomanija 2021

Zlato priznanje

The Neverending Show


Avtor(ji): Janja Benedik

Kratki eksperimentalni film predstavlja človekovo spopadanje s pandemijo. Vidimo razkol, ki ga ljudje čutimo v sebi, ko primerjamo življenje pred virusom in zdaj. Prikaže našo prilagodljivost na težke življenjske razmere in nenehen cikel ovir, ki jih mora človeštvo premagati (in vselej jih res premaga). To nam daje občutek, kot da je stvarnost televizijska serija, naša življenja pa so le kolateralna škoda. Dogodki v filmu so prepuščeni tudi lastni interpretaciji. Kako ga razumeš ti?

Zakaj


Avtor(ji): Lina Horvat

Film nas popelje skozi tako imenovano eksistencialno krizo, s katero se nas sooči velika večina ljudi vsaj enkrat v življenju. V filmu se skriva tudi nekaj družbenokritične simbolike in prikazov osamljenosti. Zagotovo ni klasičen dokumentarec.

Razred


Avtor(ji): Lan Časar, Žanmark Čeh

Snemalna ekipa se je podala v Ljutomer, da bi posnela dogajanje na LJUTOMERSKI GIMNAZIJI BALTAZARJA TOMŠIČA (LGBT), kjer spremljajo vsakdanje dogodivščine dijakov 4. letnika.

Srebrno priznanje

La Pandémie


Avtor(ji): Neža Keglovič

Dekle hrepeneče zre skozi okno …
Ob stopnjujoči se glasbi je jabolko. Jabolčni ogrizek vrže na tla. Preteče toliko časa, da se ogrizek razgradi.
Dekle še naprej strmi skozi okno. Vedno bolj je objokana.

Veliki brat


Avtor(ji): Živa Razpet, Majna Resinović

Jelena je mlado dekle, živi sama, edino družbo ji dela koledar s Titom. Čeprav na začetku leta pazi, kako se pred njim obnaša, se skozi mesece počasi sprosti in preizkuša meje njunega prijateljstva. Ko se julija napije in Tita prične oponašati, ji je jasno, da je šla predaleč. Preostanek leta preživi v strahu, nakar …

Osamljenost


Avtor(ji): Blaž Bergant

Karakter se znajde v situaciji, kjer kljub neprestanemu opazovanju ne dobi nikakršnih sporočil, saj nima prijateljev. V nekem trenutku se odloči, neha čakati in sam napiše prvo sporočilo.

Karantena


Avtor(ji): Maj Palik

Film je nastal med prvo karanteno; avtor filma je skušal skozi video medij izraziti svoje občutenje in doživljanje zaprtja javnega življenja.

Utihni


Avtor(ji): Mark Pihlar

Ula je dekle, ki je odraščalo v družini, v kateri se skoraj nikoli niso pogovarjali. Ko njo in mamo oče zapusti, Ula obupa in poišče rešitev.

Bronasto priznanje

Sanje


Avtor(ji): Karin Vončina

Dekle, ujeto v svojih sanjah, ki ne ve, kako se zbuditi.

Lajf čez ekran


Avtor(ji): Nika Fabjan

Film Lajf čez ekran je odraz Covid obdobja, ko je bilo življenje prestavljeno na ekran. Film je sestavljen iz posnetkov zaslona, razvrščenih tako, da prikazujejo dan povprečne gimnazijke: pouk, sprostitev, trening, druženje z vrstniki … Poudarja rutino in trivialnost vsakdana ter se sprašuje, ali je sploh pomembno, kateri dan je, ko živimo lajf čez ekran.

Fears


Avtor(ji): Emil Sabadini

Nekdo se zbudi in se gre sprehajat v gozd. V gozdu sliši neke šume, ki niso naravni. Počasi se zaveda, da ga nekdo zasleduje.

Okus


Avtor(ji): Maj Marijan

Eksperimentalni film Okus govori o odnosu človek – hrana.

Crime scene


Avtor(ji): Jakob Vogrinec

Film izpostavlja različne življenjske trenutke. Začne se z agresivnim kadrom klanja svinje. Inserte lepe narave podpre zvok igranja otrok, ki spominja na otroško neobremenjenost in je nasprotje prvemu prizoru. Nasprotje klanju dopolni tudi igra dveh otrok, ki se v gozdu igrata z nožem. Napetost poglablja zamegljeni kader policaja, ki ta dva otroka opazuje. In glavni akter, pubertetnik, se poveže z vsemi deli filma, tudi s figuro, ki spreja grafit. Vse te zgodbe ustvarijo življenje uporniškega najstnika. Začutita se otroškost in nezrelost. Film vzbudi mešanico različnih občutij, ki jih podkrepi tudi z montažo.

My body, my priority …


Avtor(ji): Zoja Topolovec

Kaj je popolno telo … lepotni ideal … popoln obraz? Kljub temu da modna industrija danes sledi nekemu idealu perfekcije, pa se marsikdo ne zaveda, da enotnega ideala enostavno ni. Posledice tega so motnje hranjenja, depresija in druge duševne motnje. Film je torej namenjen vsem tistim, ki se ne počutijo dobro v svoji koži; njim in pa seveda tistim, ki obsojajo druge zaradi njihove zunanjosti.

Slovenska moderna


Avtor(ji): Maj Palik

Bogato literarno obdobje pred 1. svetovno vojno je za slovensko književnost pomenilo čas novih, drugačnih besedil. Osrednji monument slovenske moderne predstavlja zapuščena tovarna Cukrarna, kjer so se zbirali in ustvarjali najpomembnejši slovenski akterji tega obdobja – Župančič, Cankar, Kette in Murn.