Nagrada »Ne me sekirat«, dobi jo Nejc Zajec za tri filme

Nejc Zajec se zaveda, da je vsebina filma lahko tudi film sam, zato raziskuje moč medija, njegovih izraznih sredstev. Z naslovom filma »Katera bo padla« nas prisili, da dejansko poskušamo ugotoviti, katera bo padla. V filmu »Brisalci« s ponavljajočim ritmom v nas vzbudi občutek monotonosti. Z »Izrezki« pa pokaže poznavanje moderne umetnosti in moč montaže, kot enega temeljnih izraznih sredstev filma. Zaradi izčiščene oblike in discipliniranega pristopa filmi postanejo vizualne metafore, ki gledalcu omogočijo raznolike interpretacije. Pohvalna je tudi skrb avtorja za gledalca, saj s humornimi elementi razrahlja resnobni konceptualni pristop.

 

Fantazija

Fantazija ima veliko inovativnih elementov in je likovno dovršena. Znani postopki animacije so v filmu duhovito uporabljeni za ustvarjanje pomenljivih, simbolnih, nadrealnih podob, katerih intenzivnost narašča do udarnega zaključka.

 

Mauerbauretraurighkeit

Mauerbauretraurighkeit je film, ki ima izčiščeno estetsko podobo: scenografija,  črnobela slika, sugestivna kamera in prepričljiva stilizirana igra nas popeljejo v čase, ki jih nismo doživeli. Vživimo pa se tudi v doživljanje glavne protagonistke filma, ki se nahaja v stiski, iz katere ne najde izhoda.

 

Napačna poteza

Prepričljivi liki nas popeljejo v trnovstyle, njihove ambiente in situacije. Dialogi se ne izogibajo »močnejšim« poudarkom, delujejo spontano in so podani na pravi ulični način. Film prikazuje  specifično podkulturo,  vendar je dovolj univerzalen, da se lahko mladostnik vživi v njihove probleme.