Zaključen 13. srednješolski filmski festival Videomanija

Gostiteljska šola Vegova Ljubljana je 16. maja 2017 že trinajstič organizirala državno tekmovanje srednješolskih filmskih ustvarjalcev. Pokrovitelja filmskega festivala sta vsa leta Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod Republike Slovenije za šolstvo.  Organizacijski odbor so sestavljali: Silvester Tratar, predsednik, člani Amanda Zupanc, Marko Tomšič, Mateja Žitko, Miško Kranjec, Nina Dekleva, Vegova Ljubljana, in Miha Peče, SAZU.

Na letošnji filmski festival je prispelo 73 filmov.

Dopoldanski del festivalskega dne je potekal v znamenju pogovora in predavanja gostov festivala, mednarodno priznanih strokovnjakov za posebne učinke Luke Leskovška in Simona Sedmaka. Mladi in obetavni filmski ustvarjalci so si skupaj s strokovno žirijo ogledali svoje filme in se o njih tudi pogovorili.  Marsikateri koristen napotek in kritični pogled članov žirije bodo mladi filmski ustvarjalci lahko uporabili pri svojem nadaljnjem ustvarjanju.

Nagrajenci Videomanija 2017

 

Festivalsko dogajanje se je popoldne nadaljevalo v Kinodvoru, kjer so prisotne nagovorili Elvira Šušmelj, direktorica Direktorata za srednje in visoko šolstvo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, dr. Uroš Grilc, vodja Urada za mladino Mestne občine Ljubljana, ravnatelj Vegove Ljubljana dr. Uroš Breskvar ter predsednik strokovne žirije režiser Amir Muratović.

Projekciji izbranih filmov je sledila podelitev nagrad najboljšim po izboru strokovne žirije v sestavi Amir Muratović, predsednik, in Miha Hočevar, Živa Jurančič, Gabrijela Korošec, Nina Ostan ter Klemen Pečnik.

Mladinsko žirijo so sestavljali člani iz treh različnih ljubljanskih gimnazij in strokovnih šol: predsednica žirije Katarina Fabiani iz Škofijske klasične gimnazije, člani Martin Horvat, Domen Klinc, Tilen Nastran, Ervin Torić, Tine Venko, Blaž Vrhovnik, Matej Janežič,  vsi z Vegove Ljubljana, Maja Gruden iz Škofijske klasične gimnazije ter Martin Klabus s Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana. Zasedali so pod vodstvom Nine Dekleva.

Knjižno nagrado za film z avtentično mladinsko temo in aktivnim avtorjevim odnosom do družbenega dogajanja ne me sekirat je prejel film 7 POGLEDOV avtorja Žana Zafošnika s Srednje šole Slovenska Bistrica. Nagrado je izročil gost Milan Dekleva.

Strokovna žirija je podelila tri enakovredne nagrade, mladinska žirija eno. Izročila sta jih Jelka Stergel, vodja mednarodnih odnosov in direktorica Festivala slovenskega filma v Slovenskem filmskem centru, in predstavnica mladinske žirije Katarina Fabiani.

 

Nagrade strokovne žirije so prejeli naslednji filmi:

     ZARADI EVE,  avtor Jan Krevatin, Gimnazija Koper

     VISLICE, avtor Dominik Polanc, ŠCC – Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

VONJ PO RAZKROJU,  avtorja Anže Testen in Andraž Žigart, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Umetniška gimnazija.

Nagrado mladinske žirije je prejel film:

NOČNA PTICA, avtor Andraž Žigart s Srednje šole Slovenska Bistrica  

Fakulteta za elektrotehniko, UNI LJ,  je podelila nagrado, udeležbo na enotedenskem Poletnem taboru inovativnih tehnologij Pirati s kamero. Dobil jo je film 7 POGLEDOV. Nagrado je podelil Klemen Pečnik s Fakultete za elektrotehniko.

Scenarij in režija zaključne prireditve v Kinodvoru, ki sta jo povezovala vegovca Gregor Pogačnik in Urban Vesel, je delo Marjete Šušteršič Menart, izvajalec pesmi je bil Sergej Škofljanec. Zvočno in vizualno podobo sta oblikovala Marko Tomšič in Miško Kranjec. Tehnična podpora: Mateja Žitko, dijaki Amila Kadić, Domen Klinc in Tine Venko. Tehnična izvedba: Kinodvor.