Glavne enakovredne nagradeGospod stotnik

Svit Komel

Gospod stotnik

Navdihnjeni z istoimensko črtico Ivana Cankarja iz zbirke Podobe iz Sanj, mladi ustvarjalci sto let kasneje reflektirajo svoj čas in z njim grozeče obete vojn, z njimi pa notranjega in zunanjega opustošenja ter smrti. Vojna, sprva vselej nekje tam daleč, a potem nenadoma tu, pred vrati.

Film vsebinsko izpostavi kontrast mladosti, življenja ter isker v očeh na eni strani in vojne, smrti ter negibnih pogledov na drugi. Poigra se z razmerji med resničnostjo, posnetkom resničnosti in sanjami.

Žirijo je prepričala odprta ter močna interpretacija izvirnika, zmožnost ustvarjalcev učinkovito eksperimentirati z izraznimi sredstvi ter avtorska glasba v kombinaciji s tišino, ki pripomore k ustvarjanju preteče sanjske atmosfere. Film Gospod stotnik lahko tako kljub časovni distanci mirno razglasimo za dokument sodobnega časa, opomin svetu starcev, gospodov stotnikov, glasnikov smrti, naj mladih ne oropajo mladosti, duše in življenja.

Sobi

Klemen Kovačič, Julita Kropec in Živa Bizovičar

sobi

Kratki film Sobi je izjemen estetski izdelek, ki ga odlikujeta dobra fotografija in kadriranje.

Odlična dramaturgija, minimalistična scenografija, premišljena simbolika, dobra igra, režija in montaža ter učinkovita glasbena podlaga pri gledalcu stopnjujejo občutek nelagodja in tesnobe, ki vodi v premislek o nevarnosti sprejemanja enoumja in spodbuja k (re)akciji. Lahko ga razumemo kot kritiko medvrstniškega nasilja in pomanjkanja tolerance do drugačnih in drugače mislečih ali pa širše kot opozorilo na tudi danes zelo aktualno nevarnost vzpona totalitarizmov.

Eksperiment 26

Nik Potočnik

eksperiment

Animirani film Eksperiment 26 obravnava aktualno temo znanstvenih raziskav, ki lahko postanejo nevarna, če uidejo nadzoru. To stori v stilu znanstvenofantastične zgodbice. Film je realiziran s prepričljivo animacijo in nekaj duhovitimi gagi. Posebno učinkovit je zaključek filma, ki gledalca spodbodi, da ugiba, kakšne posledice lahko ima spodleteli eksperiment. Film je prepričal tako z ustrezno risbo in animacijo, kot tudi z dobro artikulirano zgodbo.

Nagrada Ne me sekirat


Še enkrat

Urh Mlakar

se enkrat

Ekipa filma Še enkrat se je lotila izvedbeno izjemno zahtevnega podviga, namreč posneti celo dogajanje, desetminutni prizor, v enem posnetku, enem kadru. To pomeni resne priprave, ki vzamejo veliko časa in polni angažma vseh vpletenih, na razpolago moraš imeti praktično celotno šolo in kar nekaj dijakov. Ponavlja se vsakič od začetka kadra, če se zgodi napaka proti koncu, zna biti hudo naporno in zamudno. Kamera spremlja protagoniste v gibanju in dialogu, spretno odkriva prostor in zanimive detajle v ozadju, v scenografiji in zabavnih akcijah statistov. Posnetek, na katerega bi bili, kljub manjšim napakam, ponosni tudi profesionalci.

Obenem pa film ni le uspešna režijska vaja, temveč na sproščen in zabaven način odraža srednješolsko okolje. Želja po uspehu in všečnosti, strah pred porazom, luzerstvom, pametni telefoni in ne tako pametni uporabniki, simpatije in ljubezen … Pripoved teče in je dovolj zanimiva brez uporabe glasbe, ki je v podobnih projektih pogosto odveč oziroma jo je preveč.

Film torej, ki si ga lahko z veseljem ogledamo še enkrat, pa še enkrat, pa še enkrat …

Mladinska nagrada


Sidro

Jan Krevatin

sidro

Film Sidro smo izbrali za našega favorita, saj zelo realistično in čutno prikaže enega najtežjih trenutkov človeškega življenja – izgubo ljubljene osebe. Glavni igralec Mak Tepšić je bil v svoji vlogi prepričljiv, film je tekel gladko, v njem ni bilo nepotrebnih prizorov. Kot mlade nas je nagovoril s sporočilom, da se je iz vsakega problema možno izvleči.